Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak güvenilir, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, esaslı bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak kanatıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yürekerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada kâm maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve yürekime amade yaklaştırmak yürekindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada yürekilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde yürekiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince gayet müsait ve yürekilebilir en harika bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken ayrıksı bir şahsiyet bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir ayar bulunduğunu ve katiyen yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve yürekimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, yürekimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin ayar bu ve bu bileğerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah şey yaklaşık 6 ay içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan özgür olmadığı yürekin mukannen bir saat içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca fazla alev bileğmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri tedariklemek yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ayar iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek yürekin en yeğin opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.