Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak her hâlde, esnek ve hafif bir konstrüksiyonda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlayacak huzurıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada tatlılık maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime anık kullanmak içindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada içilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine göre gayet makul ve içilebilir en ilahî değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir özlük bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir ayar bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değalışverişimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değalışveriştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna devran ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en oflaz ayar bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah öz ortalama 6 kamer içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen ita üzerine yerleşmiş bu düzenek sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için belirli bir devran içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca lüks sıcaklık değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti çıkarmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz mualla gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in durmadan ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en oflaz şık olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.